HTML

Háromig Számolunk

„A kérdés nem úgy merül fel, hogy etikus-e vagy sem, hanem úgy, hogy jogszerű-e vagy sem.” Szollár Domokos az elitélt Bendek Fülöp 4.8 milliós végkielégitéséről „Lehet, hogy nem szokványos, de törvényes" Suchman Tamás a 804 milliós Tocsik botrányról ----------------------------------------------- "Nem túl finom megoldás, de rém hatékony" Avi megjegyzése Tonyhoz a Blöffből. ...no meg az életfogytiglan, rögtön itélő biróság, vagyonelkobzás, népharag, meg minden, amitől megremeg kezetek, lábatok áruló szarjankók!

Friss topikok

  • tesz-vesz: @civilkontrol: jobban örülnék egy posztvitához. tehát hogy posztba írod, aztán én posztban válaszo... (2010.07.26. 17:53) Dr. Nagy Róza for president
  • civilkontrol: @tesz-vesz: Bizony ám. kkbk.blog.hu/2009/09/09/gazdasagi_bergyilkos :o) Csak most talán válto... (2010.07.24. 23:04) A csata elkezdődött
  • civilkontrol: @Kalimera: Übergáz voltam, javitva, köszi mégegyszer! (most mindenki döntse el magában, hogy a ... (2010.07.19. 06:57) Én Veletek vagyok!
  • DjKaller: "Ebbe beleértjük azt az LMP-t is amelynek a javára az MSZP visszalépet, ez is azt bizonyítja, hogy... (2010.04.16. 00:25) Újabb kurucz-barika "leleplezés"
  • tesz-vesz: @civilkontrol: pont amiatt amit írtál alpári, bunkó, trágár, bárdolatlan paraszt ezek nem erkölc... (2010.04.09. 23:37) Kapjátok be!

Linkblog

A csata elkezdődött

2010.07.19. 22:45 civilkontrol

"A következő évi költségvetés hiányszámaiért azok felelnek akik ezt elkészitették és akik nemzetközileg legitimálták ezeket a valótlan számokat. Ebből a felelősségből senki sem húzhatja ki magát (...) aki a fiktiv számok oldalán szólal meg.

Mi az IMF-fel megállapodásra törekszünk, de azt nem lehet múltbeli bűnök alapján megtenni. "

http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=9437

Orbán Viktor 2009.12.04


Valahol itt kezdődött az a történet, melynek tegnap újabb epizódját láthattuk a két nemzetközi szervezet látványos távozásával.

A decemberi nyitány után március 4-én folytatódott az előjáték, a budapesti EPP ülésen ahol Orbán a számomra legmeghatározóbb beszédét mondta el. 
http://www.fidesz.hu/index.php?Rovat=10031&Media=8656

Úgy látszik nem csak üres kampánybeszéd volt.
A válság kiváltóját, "a kapitalizmus válságát" a pénzkapitalizmus (spekuláció) féktelen elszabadulásában vélte fölfedezni. A kiutat pedig a munkán és termelésen alapuló szociális piacgazdaság megújitásában jelölte meg.
A legerősebb mondat talán a befejezés előtti 10. percben hangzik el:

"A kihivás Európa számára tehát úgy hangzik, hogy képesek vagyunk-e legyőzni a kapitalizmus válságát a szociális piacgazdaság megújitásával? (...)
Ehhez 2 dologra van szükségünk. Először is igazi életerőre, ami csak magukban az emberekben található meg (...)

A másik dolog pedig az állandóság tudat. Nem lehet állandó átmeneti állapotban élni. (...) Márpedig ma Európában egy tekintetben erős bizonytalanság van, abban, hogy valójában mit támogat az európai politika. A spekulációt, vagy a munkát?
Én úgy érzem, hogy Európának a mainál sokkal egyértelműbben kell kimondania, hogy a munkát támogatja, a spekulációt ellenzi. Határozott elsőbbséget kell adnunk a termelő kapitalizmusnak a pénzkapitalizmust pedig egyértelmű és szigorú szabályok közé kell szoritani. "

Ilyen könnyed kezdet után 7 perccel a beszéd vége előtt még az is elhangzik, hogy  

"Végezetül rá kell vennünk a bankokat egész európában, hogy ne a spekulációt támogassák, hanem finanszirozzák a termelést a vállalkozást és a munkahely teremtést. A bankoknak valaha ez volt az eredeti rendeltetése. Éppen az vezetett a mostani hitelválsághoz, hogy a bankoknak egy idő után nem ez volt a tevékenységük középpontjában. "


Hát ilyen előjátékkal vette kezdetét a mérkőzés, melynek tegnap volt az első csörtéje.
Van remény, hogy társakra lelünk a tengeren túlról, vagy akár Európából is, de a kezdő rúgást nekünk kellett elvégezni.
Valami elkezdődött. Hogy hogy alakul a végjáték azt nehéz megjósolni, mindenesetre optimizmusra ad okot, hogy a kormány nem fújt visszavonulót már a csata kezdete előtt.

Én mégis óvatosságra intenék. Vakmerőség hevült nyilatkozatokkal bombázni a sajtót a vitatott pontok megvalósitását illetően, az ellenfél ugyanis még szinte meg sem mozdult.

Hirtelen a világ 10. legkockázatosabb országa lettünk és szinte már megszokott módon soviniszták. A Forint egyetlen nap alatt képes volt 5%-ot romlani olyan időkben, mikor még soha a történelmünk folyamán nem érintett minket ilyen érzékenyen a pénzünk gyengülése. Visszafogottabban kellene viselkedni, mert akiknek kell, azok pontosan tudják, hogy mi kezdődött el tegnap, de hergelni az ellenfelet nem szerencsés. Pont úgy kellene játszani ezt a mérkőzést, mint a kampányt: A médiában csönd, de a háttérben óriási mozgósitás.

A hitelminősitők még meg sem szólaltak, de biztosan meg fognak, ami újabb leértékelést fog hozni. Ráadásul azok, akik néhány hónapja még érdekeltek voltak egy ilyen ütközetben, mint lehetséges partnerek, Európa ingatag állapota miatt most igen kényes helyzetben vannak. A válság okozta kintlévőségeik a másik oldalhoz sodorhatják Őket.

Nagyon nehéz küzdelem lesz, hiszen ha sikerrel járunk, precedenst teremtünk, ami nincs a bankvilág kedvére. És vajon miben lenne más e két társaság, mint a most adóztatással „fenyegetett” hazai bankok? Nem sokban. Ha a példa ragadós lesz, ők sem számolhatnak túl sok jóval.

Az már biztosnak látszik, hogy a 2010-es büdzsébe belekerül a bankadó és a jelképes Simor nevű figura szintén jelképes megregulázása is. De ezzel még koránt sem nyertük meg az első csatát.

Ami utána jön, az alighanem villámgyors példastatuálás lesz, én legalábbis ezt tenném a túloldal helyében, ha kellően elszánt lennék. Igen ám, de hazánk megingatása ilyen viharos időkben durva folyamatokat is beindithat, ami alighanem nem lehet érdeke egyetlen pénzügyi szervezeteknek sem. Igy ezen a ponton fog eldőlni, hogy lesz-e mersze más(ok)nak is csatlakozni ilyen különös –most minden mehet- időzités mellett, vagy marad minden ebben a sehova sem vezető zsákutcában, megfűszerezve mindezt egy opcionálisan akár hatalmasra növő pofonnal is.


Remélem, hogy Orbánék nem csak szavakban voltak nagyok, hanem alapos felkészülés is megelőzte az ütközetet. A devizahitelesek és az állam eladósodottságának devizafüggősége kristálytiszta célpontot nyújt. Csak remélni tudom, hogy az időzités volt a kulcs, vagy egyszerűen csak én vagyok túl kreativ hangulatban :o)


És amig ezt az álmodozás kategóriába tartozó csacskaságot irtam, meg is jelent a hir, miszerint Az IMF visszajön, ha hivják
Volt köritésnek szűkülő lehetőség, meg szerkezeti intézkedés, de a labdát mégis csak ők dobták ismét a pályára.

Rendben! Majd a bankadó és a 2 milliós plafon megszavazása után beszélgethetünk.


Izgalmas időknek vagyunk tanui. Devizahitel ide, vagy oda a világoptimista külső szemlélő bőrébe bújva dőljetek hátra és élvezzétek, amig lehet!  

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr452162348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.20. 07:26:44

Orbán (szerencsére) tipikus vidéki mentalitású gyerek, azaz nagyra becsüli a termelő munkát, és irritálja a pénzügyi ügyeskedéssel megszerzett vagyon.
Helyes, igazad van, ez egy jó út, és valóban az a kérdés, lesznek-e társai ebben.

Tehetetlen Dodó 2010.07.20. 08:31:29

Nagyon jól látod.
A globalista pénzvilág nem tűri, hogy egy nemzeti érdekeket szem előtt tartó kormány működjön, megszokták nagyon a komprádor elit szervilis uralmát.
Remélem, OV elég elszánt és felkészült és bírja erővel is.
(Most is, hogy a ballib, szokás szerint megint ráront nemzetére).

civilkontrol 2010.07.20. 09:22:54

Azért ez az egész itt egy elég vad fikció.
Mert ahogy Malacz is irta, simán megeshet, hogy pusztán az önkormányzati választásokig akarnak fesziteni, aztán jöhet a gépszij.

De ennyi ocsmányság után annyira jó lenne végre elhinni, hogy olyan emberek vezetik haznákat, akik nem ismernek megalkuvást, ha a nemzeti érdekről, szuverenitásról van szó!

Athlay 2010.07.20. 10:13:20

Azt kéne megérteni, hogy a bankadó az rohadtul nem a bankokat bántja, sokkal inkább az ügyfeleiket, mondjuk a devizahiteleseket. Akikre simán továbbterhelhetik, mert nincs lehetőség ezt megakadályozni.

De ha mégis, annak az eredménye a hitelezési aktivitás visszafogása lesz, tehát a gdp lassul, a magyar szop.

Azok meg akik az igazi kedvezményezettjei voltak a Gyurcsány féle elkúrásnak (nyuggerek, segélyesek etc.) ismét csak röhögnek a markukba.

civilkontrol 2010.07.20. 10:23:07

@Athlay:
Szerintem hagyjuk a nyuggerezés dolgot, mert egyrészt baszottul tiszteletlen, másrészt bullshit.

A bankok abban az esetben tudják továbbterhelni ezt az adót, ha a PSZÁF nevű szervezet úgy működik, ahogy az elmúlt 2 ciklusban. De nem úgy fog. Az neki a dolga, hogy a BANKOKRA kivetett adót ne engedje az ügyfelekre terhelni, mert nem ÜGYFELEKRE kivetett adót fogad el a kormány.

A hitelezés már most is áll, erről beszélt Orbán az EPP ülésen. Ez szintén szabályozható kérdés, amire a szándék igencsak megvan.

És továbbra sem értem, hogy ha a "hitelezés leállása" (ami most is áll) visszafogja a gazdasági növekedést, akkor egy megszoritó csomag szerinted mit csinál? Élénkiti?
A megszoritás csökkenti a keresletet. A kereslet csökkenés munkanélküliséget eredményez. Most 10% körül vagyunk és nagyon fáj. Ha jön az n+1-edik megszoritás, nagy szarban leszünk!

civilkontrol 2010.07.24. 23:04:29

@tesz-vesz:
Bizony ám.

kkbk.blog.hu/2009/09/09/gazdasagi_bergyilkos

:o)

Csak most talán változik a helyzet. Egyrészt ez a dolog nagyobb nyilvánosságot kapott, mint ami mellett lehetne et folytatni (ez már eleve kicsit gyanús) másrészt úgy fest nem csak mi kezdünk a sarkunkra állni. utóbbi esetben az esélyek nem is olyan rosszak.
Fő az optimizmus ;o)
süti beállítások módosítása