HTML

Háromig Számolunk

„A kérdés nem úgy merül fel, hogy etikus-e vagy sem, hanem úgy, hogy jogszerű-e vagy sem.” Szollár Domokos az elitélt Bendek Fülöp 4.8 milliós végkielégitéséről „Lehet, hogy nem szokványos, de törvényes" Suchman Tamás a 804 milliós Tocsik botrányról ----------------------------------------------- "Nem túl finom megoldás, de rém hatékony" Avi megjegyzése Tonyhoz a Blöffből. ...no meg az életfogytiglan, rögtön itélő biróság, vagyonelkobzás, népharag, meg minden, amitől megremeg kezetek, lábatok áruló szarjankók!

Friss topikok

  • tesz-vesz: @civilkontrol: jobban örülnék egy posztvitához. tehát hogy posztba írod, aztán én posztban válaszo... (2010.07.26. 17:53) Dr. Nagy Róza for president
  • civilkontrol: @tesz-vesz: Bizony ám. kkbk.blog.hu/2009/09/09/gazdasagi_bergyilkos :o) Csak most talán válto... (2010.07.24. 23:04) A csata elkezdődött
  • civilkontrol: @Kalimera: Übergáz voltam, javitva, köszi mégegyszer! (most mindenki döntse el magában, hogy a ... (2010.07.19. 06:57) Én Veletek vagyok!
  • DjKaller: "Ebbe beleértjük azt az LMP-t is amelynek a javára az MSZP visszalépet, ez is azt bizonyítja, hogy... (2010.04.16. 00:25) Újabb kurucz-barika "leleplezés"
  • tesz-vesz: @civilkontrol: pont amiatt amit írtál alpári, bunkó, trágár, bárdolatlan paraszt ezek nem erkölc... (2010.04.09. 23:37) Kapjátok be!

Linkblog

Bánfi és az euró

2009.08.28. 00:18 civilkontrol

 

Fogalmam nincs ki az a Bánfi Tamás. Utána nézhetnék, olvashatnám megnyilatkozásait, vagy a róla szóló véleményeket, de nem teszem, mert hidegen hagy.
Bánfi Tamással kapcsolatban egyetlen dolog érdekel, mégpedig az, hogy a monetáris tanács tagja. Önmagában még ez sem lenne fölkavaró, az viszont már igen, hogy nyilatkozott:
 
a gazdaság egyes szereplői 275-285 forint közötti jegyzést látnának szívesen.
A magyar gazdaságnak sokkal alacsonyabb kamatokra és gyengébb forintárfolyamra van
szüksége annak érdekében, hogy gyorsabban tudjon kilábalni a mély recesszióból
 
Szeretném leszögezni, hogy a gazdasághoz annyira értek, amennyire egy hajdani kkv tulaj érthet, más szóval vajmi keveset.
Akár még el is hihetem, hogy a gazdaság élénkítését segítené a már Medgyessy által is óhajtott gyenge Forint. De van ezzel egy másik probléma is: vastagon le..rom!
Ennyi lenyúlás, átverés, nyomorítás és elkúrás után egy dolog érdekel: milyen összegű csekket kapok a banktól! Bár engem még nem fenyeget a kilakoltatás és az elárverezés réme, de egyre több családot és embert igen, már a közvetlen ismeretségemben is.
Bánfi úr véleménye több százezer család érdekeit sérti. Bánfi úr és a „gazdaság egyes szereplői” szemben állnak a többség érdekeivel. Most, hogy a Forint romboló gyurcsányi kirohanások már nem fenyegetnek, a monetáris tanács tagja ugrik be vendégszereplőként. Bánfira tán szájkosarat kéne húzni, nehogy még valaki megharapja, ahogy a Blöffben is mondták
A Forint a nyilatkozat hatására természetesen zuhant.
Hogy az alapkamatot csökkenteni kell, azt megértem. De több tízezer család hajléktalanná válása nem túl nagy ár az export „ócsításáért” azaz az olcsó Forintért?
Vagy ha már az „erős Forint” ennyire bántja a csőrét a monetáris uraknak, miért nem a kamatszint nagyobb léptékű vágásával provokálják ki, aminek haszna is van? Helyette egy ócska nyilatkozattal gyengítik a Forintot megszivatva ezzel többszázezer devizahitelest???
 
Bánfi nyilván nincs tisztában azzal, hogy a gazdaság egyes szereplőinek igénye milyen árat követel másoktól, ezért talán elolvashatná ezt, ezt vagy ezt.
Így talán Bánfinak is jut egy nyugtalan éjszaka, nem csak a kilakoltatás küszöbén tengődőknek.
Aztán azon töprengtem, vajon megrázná? Vajon van lelkiismeret-furdalása? Végül megis beírtam a „Bánfi Tamás wiki” szavakat a google-ba és nem lepődtem meg, hogy a 4. találat a Bilderberg csoporthoz irányított.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebforradalom.blog.hu/api/trackback/id/tr771343206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2009.08.29. 19:26:48

"a gazdasághoz annyira értek, ... vajmi keveset"
Ez sajnos látszik az írásodon is. Szívesen elmondanám, hogy az elmúlt öt-tíz évben a forint árfolyama nem követte az euró-forint inflációkülönbségét, magyarul: túlságosan erősödött.
Egyszerűbben mondva: exportra dolgozó (kis és nagy) vállalkozások rosszul járnak: jöhet a további eladósodás.

De ezután azt olvasom, hogy "vastagon le..rom".
Érvekkel, gondolatokkal inkább nem próbálkozok.
További jó hőbörgést!

civilkontrol 2009.08.31. 10:33:27

@Buga_Jakab: Pedig leköteleznél.
El tudom fogadni, hogy a Forint túl erős mivolta okoz nehézségeket és azt is, hogy ezen változtatni kell. De ha jól emlékszem történt egy apróbb "korrekció" amibe már eddig is tízezrek rokkantak bele és a java még csak most jön.
Ha minimum közép, de akár hosszú távra is levezeted, hogy ugyan most lemegy csövesbe néhány tízezer és elszegényedik párszázezer, de 5 évvel később mindenki megtapsolja az intézkedést, mert (és itt jössz Te) ... akkor lehet, hogy én kérek bocsánatot.
De rohadtul nem értem, hogy miért csak az export lehet az egyetlen kivezető út??? Exportálni egy olyan pillanatban, amikor a célországok az amúgyis sokkal "nemzet tudatosabb" fogyasztóinak eszük ágában sem lesz más ország gazdaságát élénkíteni? Az miért nem megoldás, hogy első lépésként pl a hazai polcokra teszünk hazai árut jól megkommunikálva és ha az exportot nem is, de legalább a belső fogyasztást fokozzuk???

Buga_Jakab 2009.09.02. 19:09:52

Kedves @civilkontrol!

Látom, sikerült kizökkenteni a "vastagon le..rom" alapállásodból, és utánam jöttél más fórumokra is.

Válaszodban van egy gondolat, az megérdemli a reagálást.
"De rohadtul nem értem, hogy miért csak az export lehet az egyetlen kivezető út??? ... Az miért nem megoldás, hogy első lépésként pl a hazai polcokra teszünk hazai árut "
Lehet ez is a megoldás része, de éremes tudni:
Ezt éppen a magasabb árfolyam segítené elő (ahogy az exportot is).
Ugyanis: ha magasabb árfolyam, több forintot kell adni az importtermékért, s ettől versenyképesebb a hazai termelés.

Értem, hogy a balhézós hangvétel mellett van benned jó szándék is. De tényleg céleszerű ismerni a gazdasági alap-összefüggéseket. Abban is segít, ha valaki civil kontrolt akar gyakorolni (ami egyébként nagyon hasznos).

Üdv: J.

civilkontrol 2009.09.02. 19:45:18

@Buga_Jakab: Ez egy darab érv az árfolyam gyengítése mellett. Mellesleg továbbra sem értem, hogy -ha már gyengítés- ezt miért nem egy erősebb vágással provokálták ki, ami az átlagembert is érintené.
Ha figyelembe veszem azt is, hogy a gazdaságot millió más módon lehet élénkíteni és a magas árfolyam többszázezer embert tesz padlóra (ami megint csak a szociális és EÜ kiadásokat fogja növelni) továbbra is az gondolom, hogy Bánfi úr összes felmenője csuklik.
süti beállítások módosítása